Kukuřicová polévka

29.04.2015 21:25

Tento recept bychom mohli řadit spíše mezi letní, ale protože léto už se přibližuje mílovými kroky, tak ji můžete vyzkoušet již dnes. A proč je lepší jíst kukuřičnou polévku v létě? Kukuřice totiž ochlazuje, obzvlášť pokud zpracováváme zamraženou kukuřici. Nicméně, pro milovníky kukuřice je to jedna z nejlepších polévek, kterou znám :-) Navíc pro její nasládlou chuť ji mají rády i děti a díky mixování před nimi „zamaskujete“ někdy neoblíbenou zeleninu (a co si budeme nalhávat, týká se to nejen dětí, ale i mnohých dospělých, především mužů, že? ;-)).

A další pozitiva na této polévce najdeme i dále - je přirozeně bezlepková a dle čínské dietetiky uvolňuje „stažené“ srdce (buď z přemíry emocí, nebo také z nadbytku slaných a pečených potravin), posiluje žaludek, povzbuzuje plíce, uvolňuje žlučník a je mírně močopudná. Do polévky přidávám kurkumu a pepř, které mírně vyváží ochlazující efekt a vylepší tím její stravitelnost.

Co potřebujeme:

500g cukrové kukuřice mražené

1 mrkev

1 menší cibule

1 stroužek česneku

1 petržel

800ml vývaru (nebo biobujonu)

50ml smetany na vaření, nebo ovesné smetany (nebo kostka tofu)

lžíce přepuštěného másla (ghí), nebo kvalitního panenského oleje

půl lžičky kurkumy, sůl a pepř dle chuti

K "přikousnutí": 1-2 tortilly nakrájené na kousky a opečené na pánvi dozlatova

Na přepuštěném másle nechte rozvonět kurkumu a pepř a potom dejte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a kořenovou zeleninu. Následně přidejte kukuřici a vývar (případně tofu) a nechte vařit cca 10min. Část kukuřice si dejte stranou. Směs kukuřice a zeleniny rozmixujte (mixujte dlouho a pořádně, pokud by zůstaly slupky a vadily, tak přepasírujte), přidejte zbylou kukuřice a ještě chvíli vařte do změknutí kukuřice, nakonec přidejte smetanu. Dochuťte podle potřeby.

Rozhodně nezapomeňte polévku obohatit zelenou natí – ať už budete mít koriandr, nebo petrželku, nebo čerstvě naklíčenou řeřichu, případně zelené lístky řapíkatého celeru.

Pokud chcete z této polévky udělat „hlavní jídlo“...

....dejte do ní vařit půl kostky bílého tofu, druhou půlku nakrájejte na kostky a opečte do zlatova. V tom případě nemusíte dávat do polévky smetanu.

A „jarně vytunit“ ji můžete také ztraceným vejcem.

Dobrou chuť, Míša D.

Zpět