Krátce o pepři

31.03.2015 22:56

Nedávno mě kamarád požádal o nějaké informace o pepři. Uvědomil si, že nadměrně pepří všechna jídla, do kterých jde pepř dát. Proto chtěl vědět důvod, proč má tak rád pepř a co to pro něj může znamenat při dlouhodobém užívání z pohledu tradiční čínské medicíny.

Takže sdílím tyto informace i s Vámi:
Pepř - Hujiao (černé koření)
Povaha, chuť: Hořká povaha a pikantní chuť
Vlastnost: Vztahuje se k meridiánům žaludku a tlustého střeva. Zahřívá střední ohniště, zvyšuje chuť k jídlu, vylučuje a rozptyluje hleny.
Použití: Na chlad v žaludku a břiše, zvracení a průjmy z chladu, nechutenství při chladu v plicích a slezině s kašlem a vykašláváním bílého vodnatého hlenu. (Vaří se odvar)

Nadměrné a dlouhodobé pepření z pohledu TČM, díky zahřívajícím účinkům, vyvolává vnitřní oheň a vysušuje cenné tělní tekutiny v orgánech, tkáních a kloubech. Detailněji to znamená, že se po delší a nadměrné konzumaci pepře a podobně zahřívajících potravin zvýší vnitřní oheň, který vyvolá agresi, vznětlivost, výbušnost. Tento oheň pak může přivodit také návaly horka, pocení, bušení srdce a vnitřní neklid. Taktéž klouby se mohou začít vysušovat a to tak, že v nich může začít i praskat (je to zvuk suchých kloubů). Může se vysušit naše kůže i zažívání – tedy pokožka bude suchá (dokonce s otevřenými póry) a střeva nebudou mít dostatek vody a může dojít ke vzniku zácpy. 

Proto nejen s pepřem buďte rozumní ;-)

Míša K.

 

Zpět