JOGURTY - letní pochoutka? A nízkotučné?

23.07.2015 22:50

Říkáte si, proč by měly být jogurty letní pochoutkou? Ano, myslím to vážně. Jogurt je totiž z hlediska teplotního působení na organismus ochlazující potravinou a může být v létě příjemným osvěžením.

Zjednodušeně lze říci, že podle východních medicín mohou jogurty a spolu s nimi i ostatní ochlazující jídla (chlad získává i jídlo z lednice) zvyšovat zátěž některých, nějen těch trávících, orgánů v těle. Proto nejsou pro mnoho lidí vhodnou alternativou jídla především v zimě a po ránu. Ráno tělo potřebuje zahřát, o tom jsem se již zmínila například v tomto článku, a nikoliv zchladit. Nicméně pokud jsou horké dny, tak možná i ti, co příliš jogurty nejí, na ně dostanou chuť. A v tomto případě nám můžou být jogurty opravdu žádanou chladivou potravinou.

Nízkotučné jogurty a jejich složení

Ale ráda bych se zmínila především složení jogurtů a nízkotučných variant (budu srovnávat jogurty značky Florian, jejichž smetanovou variantu si moc ráda dám). Mnoho z nás (především žen) si myslí, že když sní nízkotučný jogurt, tak budou "zdravější a sní méně kalorií, než když si dají smetanový jogurt. Bohužel ale u nízkotučných jogurtů (ať kvalita je sebelepší) platí, že chuť, kterou přináší tuk (v případě jogurtu je to právě tučná smetana), je mizerná.

Nízkotučné jogurty mají z mého pohledu jedinou výhodu (tedy ten od Olmy) a tím je (jak je uvedené na obale), že mají opravdu méně tuku a více bílkovin než jejich smetanový protějšek. Díky tomu má nižší energetickou hodnotu a tudíž může být vhodnou variantou jogurtu u lidí držící nízkotučnou dietu.

Ale zároveň mají nízkotučné jogurty dvě velké ALE. První „ale“ už jsem zmínila – nositelem lahodné chuti je tuk a když je něco nízkotučného, je jasné, že lahodná chuť prostě a jednoduše chybí. Druhým „ale“ je, že nějakým způsobem musí být docílena podobná konzistence jako u klasického jogurtu, takže většina jogurtů obsahuje prakticky stejné množství sacharidů (díky škrobům) jako normální a smetanové jogurty.

Takže, diabetici a ostatní, co přibíráte i po podívání se na kostku cukru, pozor!

Detailní složení jogurtů

Nízkotučný jogurt Florian obsahuje mléko, ovocnou složku 18 %, mléčnou bílkovinu a živé jogurtové kultury.

Na první pohled zde není nic špatného a pro lidi potřebující jíst méně tuku to může být vhodná varianta odlehčeného jogurtu. Nicméně na druhý pohled se vyplatí se podívat, z čeho se skládá ovocná složka. Na prvním místě cukr, dále 27% maliny (pozor, je to 27 % z ovocné složky nikoliv 27 % z celého jogurtu!!!), zahušťovadla – škrob a pektin, koncentráty z červené řepy a černé mrkve, regulátor kyselosti – citronan sodný a poslední složkou je aroma (bez detailního popisku, což je bohužel v souladu se zákonem). Energetická hodnota na 100 g výrobku je 381 kJ (91 kcal). 100 výrobku obsahuje 2,3 g tuku, 13,3 g sacharidů (z toho 12,8 g cukru), bílkoviny 4,1 g. Více informací o sacharidech a cukru naleznete v mém eBooku zdarma.

Smetanový jahodový jogurt má toto složení: smetana (10 % tuku), ovocná složka 15 % (cukr, jahody 35 %, zahušťovadlo modifikovaný škrob, koncentráty z černé mrkve, červené řepy a bezinek, aroma) a jogurtové kultury. Energetická hodnota na 100 g výrobku je 600kJ (144 kcal). 100 g výrobku obsahuje 8,4 g tuku (z toho nasycené mastné kyseliny 5 g),  14,5 g sacharidů (z toho cukry 13,9 g) a 2,7 g bílkovin.

Shrnutí informací o jogurtech

Takže jak vidíte sami – rozdíl v obsahu sacharidů (potažmo cukrů) je prakticky minimální.

Hlavní rozdíl je v chuti a obsahu tuku (s tím souvisí i vyšší energetická hodnota smetanového jogurtu).A díky přidanému podílu mléčné bílkoviny v nízkotučném jogurtu má tento jogurt více bílkovin než jogurt smetanový.

Výhodou zmiňovaného nízkotučného jogurtu je vyšší obsah bílkovin. Nicméně ani tato výhoda mě nedonutí začít doporučovat konzumaci nízkotučných jogurtů (já navíc osobně se nepřikláním ani k doporučení každodenní konzumace jogurtů z důvodů uvedených v prvním odstavci). Přidaná mléčná bílkoviny totiž do jogurtu přirozeně nepatří a navíc toto množství bílkoviny snadno doplníme jinou potravinou běžně obsahující dostatek bílkovin (jako je maso, tofu, luštěniny aj.).

Bonus v podobě čokoládových kuliček

Ještě stojí za to uvést složení jiného smetanového jogurtu cíleného na mlsouny a to je jogurt s tzv. chocoballs. Obsahuje smetanu (10 % tuku), ochucující složku (cukr, kuličky – palmový tuk, čokoládová poleva, pšeničná mouka, glukózový sirup, syrovátka, kakao a sůl), zahušťovadla – modifikovaný škrob, karubin a xanthan, regulátor kyselosti (kyselinu citronovou), karoteny, vanilkový extrakt a jogurtové kultury.

Energetická hodnota na 100 g výrobku je 620 kJ (148 kcal). 100 g výrobku obsahuje 15,5 g sacharidů (z toho 14,9 g cukrů), 2,7 g bílkovin a 8,4 g tuku.

K tomuto jogurtu již zmíním jediné. Občas jsem si ho ráda dala, protože jsem patřila mezi mlsouny. Nicméně při psaní tohoto článku a detailního rozboru složení se mi přestal tento jogurt líbit. Díky přidaným kuličkám (obsahují palmový tuk a glukózový sirup) a většímu obsahu zahušťovadel  (oproti předchozím jogurtům) mi přijde lepší si dát smetanový jogurt ovocný bez nadbytečných složek a příměsí. Protože ty stejně sníme v jiných průmyslově zpracovaných výrobcích a nemusíte si tedy jejich množství ješte ve stravě zvyšovat.

Zpět