Jarní ředkvičková polévka

05.05.2015 13:43

Máte možnost získat domací ředkvičky? Jestli ano, udělejte si z nich výbornou zeleninovou polévku včetně jejich listí. Získáte tak mnoho prospěšných látek nejen z červených "kuliček", ale i z listí. Navíc ředkvičky prý podle čínské medicíny pomáhají trávit tuky a mohou podpořit pročištění jater a rozpohybovat energii, která může být po zimě lehce zpomalená.

Doporučujeme vařit polévku z vývaru (nejlepší je vývar z hovězí morkové kosti - ten má nejneutrálnější chuť), ale pokud nemáte po ruce vývar, může Vám dobře posloužit i biobujon. A pokud na Vás vykoukly zprávy o tom, že i biobujony obsahují glutamát, tak zde naleznete dobré vysvětlení, co je umělý glutamát a také přírodní kvasnicový extrakt.

Co potřebujeme:

Cca 2 svazky ředkviček (15 ks bulev) i s listy (domácí nebo bio)

100g celeru

1 mrkev

1 menší cibule

3 brambory

800ml vývaru (nebo biobujonu)

100ml smetany na vaření, nebo čerstvého sýru

lžíce přepuštěného másla, nebo olivového oleje

sůl a pepř (dle chuti)

Postup:

Na přepuštěném másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a poté lehce osmahněte i  ředkvičk y a kořenovou zeleninu. Potom přidejte nahrubo nakrájené ředkvičkové listy, které nechte zavadnout, přidejte brambory a vývar (nebo vodu a biobujon). Vařte do změknutí brambor a následně vše rozmixujte. Přidejte smetanu (nebo čerstvý sýr) a podle chuti dosolte, dopepřete.

Podávejte s nadrobno nakrájenými ředkvičkami či krutony nebo na drobno posekanou pažitkou.

Poznámka: Pokud nemáte rádi příliš chuť brambor, použijte jen 1-2 brambory, množství zeleného listí z ředkviček si také případně dejte podle svého uvážení.

Dobrou chuť, Míša D.

Foto: Verča

 

Zpět