JÁHLY - bezlepkové a dobře stravitelné PROSO

16.12.2014 21:43

Kdo se ještě nesetkal s tím, že jáhly jsou oloupané proso, tak si může představit, že takové ty kuličky prosa, co se dávají ptáčkům, se oloupou a vzniknout z toho jáhly. Já jsem tedy byla z této informace kdysi překvapená, protože si z dětství pamatuji, jak proso dávala kamarádka svým andulkám. Takže, když jsem poprvé slyšela, že ty doporučované jáhly jsou proso, moc nadšená jsem nebyla. Přeci jen, nejsem andulka :-)

Zásaditá obilovina

 Moc ráda bych popsala svoji první zkušenost s konzumací jáhel, ale bohužel si ji nepamatuji. Jen vím, že už to bylo v dospělosti a že mě první degustace od nich naštěstí neodradila. Protože by to byla velká škoda. Jáhly jsou totiž potravinou našich předků a k naší škodě ještě stále málo používanou potravinou současnosti. Jsou cenné pro svou vysokou výživovou hodnotu, dobrou stravitelnost a množství vlákniny. Nejen z těchto, ale i mnoha dalších důvodů bychom je měli zařadit mezi základní  potravin y.

Také jsou přirozeně bezlepkové, což se v dnešní době hodí nejen lidem s celiakií, ale i těm, kteří z různých (především zdravotních) důvodů odmítají konzumovat lepek nebo jeho přemíru. Navíc se říká, že jáhly jsou jediná zásaditá obilovina (respektive travina při správné terminologii), a proto pomáhá lidem s citlivým zažívacím traktem a je vhodná i pro rekonvalescenty.

Z dalších pozitivních účinků můžeme jmenovat, že pomáhají správné činnosti ledvin, slinivky, sleziny a žaludku. Díky vysokému obsahu železa je vhodný i u lidí trpících chudokrevností a díky křemíku pak prospívají i našim nehtům, vlasům a zubům. Protože informací o zdravotních účincích této potraviny je na internetu poměrně dost, tak považuji za důležité se spíše podělit o to, jak a s čím je konzumovat než teoretické čtení. Navíc spousta lidí se bojí tuto staronovou potravinu ozkoušet, protože prostě neví, jak jáhly chutně upravit.

Jáhly mají široké kulinářské uplatnění – od možnosti jáhel jako přílohy, přes hlavní jídla (slaná i sladká) až po vánoční cukroví ;-) V receptech proto naleznete základní úpravu jáhel (příloha), sladkou jáhelnou kaši, jáhly s tuňákem a vánoční (nejen) jáhelné kuličky. A ještě jedno upozornění, jáhly skladujte pokud možno na tmavém a suché místě a pokud se někdy setkáte s hořkými jáhly, tak je buď spařte horkou vodou, nebo vyhoďte. Protože kvalitní jáhly by hořké být neměly a pokud jsou, tak to znamená, že zrnka jsou již trochu zoxidovaná. Nevadí to ze zdravotních důvodů, ale spíš z důvodů chuťových.

Verča

Zpět