Jablečný koláč s příběhem a vhodný i pro diabetiky

21.11.2014 11:47

Nejraději mám recepty, ke kterým je fotka a ještě příběh. Tento recept tedy zrovna není s fotkou, ale má aspoň trochu delší příběh ;-)

Pokusím se všechny recepty přidávat i s nějakým příběhem či povídáním. Mě osobně totiž mnohem víc láká vyzkoušet taková jídla, ke kterým si můžu přečíst i něco navíc než to, z čeho a jak.
 
Když jsem byla na vysoké, tak jsem trpěla "potravinovým deficitem", tedy říkala jsem tomu tak, ale byla to obyčejná touha po normálním domácím jídle a buchtách. Na koleji jsme vařili jenom špagety a "bravčové" ve vlastní šťávě na tisíc způsobů. Občas nám uvařili kluci nějaké maso, nebo jsme dělali hromadné smažení bramboráků. K tomu jsme 5x týdně chodili do menzy a takhle to trvalo obvykle dva měsíce, než jsem vyrazila na víkend sežrat (s prominutím) všechno, co mi přišlo pod ruku a nafasovat asi 20kg zásob na další období.

Někdy ve čtvrťáku jsme se spolubydlící Zuzkou začaly chodit do knihovny a půjčovaly si kuchařky, nad kterými jsme trávily večery místo učení. Podotýkám, že to bylo v době, kdy jsme neměly na pokoji počítač natož internet, nebyl fejsbůk ani Dita P., Apetit ani Kuchařka ze Svatojánu a další. Nic jsme z toho nevařily, jen se inspirovaly a slintaly naprázdno.

Teď to sice v době informační dělám podobně, tentokrát s kamarádkou Dančou (Zuzka je bohužel příliš daleko), ale doba pokročila, tudíž se inspirujememe nejen v kuchařkách (které vlastníme, neb na to máme :-D) a v Apetitu, ale taky na internetu a hlavně - nyní už podle toho i vaříme a pečeme. Recepty pak dost často upravujeme podle sebe a potřeb našich drahých poloviček a dětí a dost často i podle stavu domácích zásob. A vždycky se čas od času sejdeme na celý den a vaříme a pečeme. A tak vznikl i tento moc dobrý koláč, který opravdu doporučuji vyzkoušet:

Co potřebujeme:

3 lžíce lněného semínka (eventuelně vlašské ořechy, kterými hezky vyživíme ledviny, potažmo mozek, což potřebujeme asi všichni)
1 lžíce třtinového cukru (lze vynechat)
6 vrchovatých lžic ovesných vloček
3 vrchovaté lžíce pohankové mouky
8 lžic oleje nebo rozpuštěného másla (cca 80g)
 
Náplň: 4 větší jablka, hrst datlí, švestkový nebo jiný kompot bez cukru (nemusí být)
 
Těsto:
rozmixujeme lněné semínko, přidáme ovesné vločky a ještě rozmixujeme. Smícháme se zbylými surovinami a těsto (konzistence drobenky) natlačíme do formy. Povaříme datle s kompotem, rozmixujeme a smícháme s nastrouhanými jablky a dáme na korpus. Do jablek můžeme přidat špetku soli, aby vytáhla sladkost. Pečeme cca 40 min při 170°C.
 
Variace:

- "záhřevnější" varianta - přidejte skořici, badyán a hřebíček (buď jen vyvařit s datlemi, nebo pomleté)

- varianta podporující plíce - vyměňte jablka za hrušky

- "studenější" varianta - místo kompotu rozmačkejte banán s troškou citronu a místo másla použijte kokosový olej

Dobrou chuť, Míša D.

Zpět