Archiv článků

Jemné a snadno upečené loupáčky

26.08.2015 08:32
Tento recept nepatří mezi jídla tzv. zdravá, bezlepková nebo jiné trendy recepty. Jenže chuť a vzhled těchto loupáčků přesvědčí ke konzumaci opravdu každého, kdo se nevyhýbá mouce nebo nedrží super zeštíhlující dietu :-) K mým loupáčkům se vztahuje navíc ještě krátký příběh, protože jak se v jedné...

JOGURTY - letní pochoutka? A nízkotučné?

23.07.2015 22:50
Říkáte si, proč by měly být jogurty letní pochoutkou? Ano, myslím to vážně. Jogurt je totiž z hlediska teplotního působení na organismus ochlazující potravinou a může být v létě příjemným osvěžením. Zjednodušeně lze říci, že podle východních medicín mohou jogurty a spolu s nimi i ostatní...

Kosmatice z černého bezu

15.06.2015 14:36
Bez teď kvete všude kam se jen podíváte. Kamarádka mi dala recept na Kosmatici, o které jsem nikdy neslyšela. Sdílím, protože je to moooc dobré. A aby to bylo jasné - kosmatice je jídlo z květů bezu černého. A budete mít aspoň další tip na recept z květu bezu krom šťávy, limonády či...

Emoce versus výživa

04.06.2015 14:24
Začínám stále více vnímat a řešit, jak je výživa spojená s naším emočním stavem a úrovni vnímání vlastní hodnoty, úcty a lásky k sebe sama. Dlouho bojuji s chutěmi na sladké. Od malička jsem byla neskutečně mlsná a žádné sladkosti přede mnou nevydržely dlouho. Nejlepší období, kdy jsem se držela a...

Chřest alias špargl - zajímavá zelenina původem z Orientu

27.05.2015 22:16
Znáte město Ivančice? Většina lidí má spojené Ivančice s Vladimírem Menšíkem. Trošku větší znalci a spíše místní ví, že v Ivančicích se začala tisknout Bible kralická. Více známé naopak je, že z Ivančic také pochází Alfons Mucha. A kdo zná osobně mě a moji sestru Míšu ví, že jsme v Ivančicích obě...

Síla polévek a vývarů

19.05.2015 22:22
Opět mi přistál přeposílací e-mail do mé virtuální poštovní schránky. Tentokrát byl ale zajímavý a důvěryhodný. A protože mě zaujal a zároveň s tím přistál dotaz mého kamaráda, zda s tím souhlasím, tak jsem se rozhodla se o svůj názor i onen text podělit. Pro jistotu jsme s Verčou dohledaly zdroj...

MASO - jak často je jíst a jiné zajímavosti ;-)

17.05.2015 22:10
V předchozím článku MASO - ano či ne? světlé nebo tmavé? jsem se masu věnovala spíše jako zamyšlení o mase jako takovém i tématu vegetariánství, ale rozhodla jsem se doplnit článek ještě trochu více fakty a pohledem jak dietetiky dle TČM (tradiční čínská medicína), tak i pohledem naším (= západní...

Ředkvičky a jejich pozitivní účinky

12.05.2015 15:07
V našich zeměpisných šířkách se vlastně jedná o první jarní zeleninu. K růstu má ráda relativně chladno a tak její sezona začíná ještě v době, kdy teploty mají blíže k zimě. Díky tomu, že se pěstují i v jižnějších oblastech, se dají koupit celý rok. A pokud jsem dobře zaznamenala,...

MASO. Ano či ne? Světlé nebo tmavé?

06.05.2015 11:40
Dlouho, předlouho jsem plánovala napsat článek o mase. Jenže co psát nového a zajímavého o běžné složce jídelníčků většiny Čechů? Nakonec tohle téma postupně zrálo a zrálo, až přišlo několik zajímavých podnětů. Vegetariánství jako životní styl? Původně jsem totiž chtěla psát „úvahu“ na téma, zda-li...

Jarní ředkvičková polévka

05.05.2015 13:43
Máte možnost získat domací ředkvičky? Jestli ano, udělejte si z nich výbornou zeleninovou polévku včetně jejich listí. Získáte tak mnoho prospěšných látek nejen z červených "kuliček", ale i z listí. Navíc ředkvičky prý podle čínské medicíny pomáhají trávit tuky a mohou podpořit pročištění jater a...