QUINOA (základní uprava, použití a recept se zeleninou)

14.02.2015 21:50

Quinoa je velmi snadno a rychle uvařená. Má podobné použití jako například rýže, kuskus nebo bulgur. Je možné si z ní připravit třeba i sladkou snídani nebo svačinu, kdy do uvařené quinoy zamícháte své oblíbené oříšky, javorový sirup a třeba i citronovou šťávu a hrozinky. Prostě co dům dá a mlsný jazýček snese :-) Velmi zajímavou kombinací je například rajčatová polévka s quinou nebo studená quinoa jako přídavek do salátu (zeleninového, s olivami apod., nikoliv majonézového).

Základní úprava quinoy:

Quinou je lepší před samotným vařením vyprat v horké vodě. Sice se před distribucí na trh proplachuje a suší kvůli saponinům na povrchu zrnek (hořkým látkám s příchutí mýdla), ale přesto kvůli možným zbytkovým saponinům je lepší opravdu provést „praní“. Pozor, quinoa obsahuje vyšší množství kyseliny šťavelové – upozornění platí pouze pro pacientů, kteří by měli dodržovat nízkošťavelanovou dietu. Samotná úprava je pak již jednoduchá. Požadované množství dejte do horké vody v poměru 1:2 (2 díly připadají na vodu) a vařte 15-20 minut. Poté ji můžete nechat ještě dojít pod pokličkou. Quinou můžete vařit v osolené vodě, ale pro sladkou úpravu nebo když zapomenete, není problém si ji dochutit (osolit) dodatečně).

Quinoa se zeleninou a kvašeným zelím

Velmi vhodným, především zimním jídlem, je quinoa s různými druhy zeleniny dle chuti a má tím pádem nespočetné množství obměn.

Co potřebujeme (1 osoba – množství upravujte podle velikosti svého žaludku ;-)):

8 proužků (cca 2 cm silných a 5 cm dlouhých) muškátové dýně

8 proužků dýně Hokkaidó (cca 2 cm silných a 5 cm dlouhých)

10 proužků červené řepy (cca 1 cm silných a dlouhých 4 cm)

10 proužků celeru (cca 1 cm silných a dlouhých 4 cm)

sušená rajčata (možné i v oleji, nakrájené na drobno), sůl a oblíbené koření

olivový olej (na opražení), rukola, 3 lžíce kvašeného zelí

40 g quinoy

Quinu uvařte v osolené vodě po dobu přibližně 15 minut. Mezitím na pánvičce na olivovém oleji opražte proužky dýní (možné zaměnit za mrkev), červené řepy a celeru. Zeleninu nemíchejte dohromady – tedy pokud máte dostatečně velkou pánev. Jednotlivé druhy zeleniny opražte sice vedle sebe, ale bez vzájemného promíchání (každý druh zvlášť samozřejmě vždy lehce promíchejte), do požadované konzistence (někdo má rád zeleninu měkčí a někdo naopak více chrupavou). Můžete ji osolit a ochutit oblíbeným kořením (moje oblíbené koření je Salát Pikant z obchodu Koření sv.Antonína) a také sušenými rajčaty. Poté servírujte vše podobně jako na obrázku a přidejte kvašené zelí (pro ozvláštnění a okyselení celkového pokrmu) a rukolu a posypte sušenými rajčaty.

Dobrou chuť, Verča

Zpět