Sto a jedno tajemství o hubnutí bez počítání kalorií

01.04.2015 22:21

Ano, já vím, že v jednom článku nelze shrnout sto a jedno tajemství o hubnutí, ale přesto se s Vámi chci podělit o svých pár rad a přislíbit, že máme překvapení, které nás k těm 101 tajemstvím alespoň přiblíží. Více o tom ale najdete v závěru.

Takže... předpokládám, že většina mých rad nebude tajemstvím a také vím že můj článek není první, který o této problematice čtete. Možná je to tisící v řadě a možná jen několikátý. Očekáváte u každého článku, že se dozvíte něco nového, senzačního a zázračného? Něco, co Vám zafunguje bezbolestně, rychle? Nebo jenom něco co s Vámi „zarezonuje“ a konečně Vás nakopne, abyste ty změny podnikli?

Já to totiž takhle vždycky měla. Kupovala jsem časopisy, které slibovaly hubnoucí jídelníček, časopisy o životním stylu, knihy slibující trvalé hubnutí a hledala to zaručeně fungující cvičení. Vždycky jsem nakonec byla zklamaná. Buď to byly rady příliš obecné, nebo pro mě nepoužitelné. Myslela jsem, že o hubnutí vím všechno, přesto mi nic nefungovalo. Dnes už si nemyslím, že vím všechno, ale doufám, že vím o hodně víc, abych v tomto článku sepsala to zásadně nejdůležitější, co stačí většině lidí k tomu, aby šla kila dolů.

„Zázračná“ rada číslo 1

Vynechejte sladkosti. To už určitě víte. Ale děláte to? Jsou lidé, kterým to jde snadno (ale zase nemohou vynechat klobásy :-)), ale jsou lidé, kteří se v tomto bodě velmi trápí. Vydrží to pár hodin, dní, možná i 14 dní. Ale pak přijde stresová situace, příležitost, nějaký pokušitel, nebo zkrátka už se to nedá vydržet a sní hromadu čokolády, zákusků, dorty a já nevím čeho všeho ještě. A když už tu dietu poruší, tak už je to vlastně jedno a jedou ve sladkostech ve velkém. Dost možná ještě ve větším než před započetím „diety“.

A tady je právě nesmírně důležité vědět jak na to. Pokud jíte sladké více než jednou denně, tak první týden snižte dávky. Vynechejte tu, která vám bude nejmíň chybět. Další týden odstraňte i další dávky a snižte množství. Postupně nahrazujte něčím méně sladkým. Zde doporučuji buď domácí sladkosti s menším množstvím cukru a tuku nebo z celozrnné mouky či alespoň kupované ve zdravých výživách a malých pekárnách. Výhodou kupování zdravějších sladkostí ve vyzkoušených „zdravějších“ obchodech je to, že si koupíme třeba jen jeden až dva kousky. Kdežto u domácích sladkostí často bývá problém v množství – když už je napečeno a je to po ruce, tak bohužel toho často sníme mnohem víc, než by bylo vhodné. Časem můžete pokročit k vyrábění sladkostí více „hardcore“ a to bez mouky a cukru. Inspiraci naleznete u receptů makrobiotických (např. jáhelné kuličky apod.) nebo receptů raw stravy (kde najdete receptů na mlsání nepřeberně).

Rada číslo 2 aneb už zase TA ZELENINA

Přidejte zeleninu. Zcela jednoduše – buď si dejte vždy na polovinu svého talíře u hlavních jídel zeleninu, nebo si jí odvažte půl kila (500 g) a tu během dne zkonzumujte. Nemusíte jíst jen syrovou zeleninu, může se jednat o zeleninu tepelně upravenou, nejlépe jen krátce orestovanou, nebo blanšírovanou (krátce 1-3min povařenou v malém množství osolené vody). Počítá se i zelenina v podobě zeleninových omáček, zeleninových polévek nebo mléčně kvašená zelenina či pickles aj. Důležité je, aby Vám vaše "zeleninka" chutnala.

Velké překvapení? Nikoliv, radou číslo 3 je POHYB

Přidejte pohyb a to ideálně na čerstvém vzduchu. Pokud se perete s časem, případně i s únavou nebo špatnou kondicí, tak denně 10 minut rychlejší chůze (dle svých možností) určitě zvládnete. Do toho přidejte 3x týdně delší pohybovou aktivitu - podle nálady, možností a zdravotního stavu.  A... a NEVYMLOUVEJTE se na čas. Pokud máte čas několikrát denně navštívit Facebook, číst noviny, brouzdat po netu, nebo koukat na televizi, tak namísto některé z těchto činností si zajděte na desetiminutovou procházku… Nejhorší je překonat prvotní lenost a vyrazit. Ale pokud to myslíte vážně s hubnutím, tak ten první krok určitě uděláte a pak už to půjde samo. Hlavně přestaňte shromažďovat důvody, proč nemůžete, ale zamyslete se nad tím, jak MŮŽETE.

Spalování tuků a formování postavy zefektivníte cvičením, které je na principu střídaní kardio a posilování. Denně stačí 20-30minut a po měsíci se nepoznáte. Skvělá jsou videa od Jillian Michaels či Boba Harpera.

Rada číslo 4

Zmenšete porce a nezapomínejte na bílkoviny. Jezte tak, abyste se cítili příjemně sytí, nikoliv přejedení. U někoho to může být zmenšení porce na polovinu, u někoho jen na třetinu. Zamyslete se, proč si na talíř dáváte právě tolik jídla. Je to zvyk? Chutě? Zkuste ubrat. Ale pozor, nesmíte mít hlad. A aby vás jídlo zasytilo, tak součástí právě musí být bílkoviny (maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, ořechy a semena, tofu, tempeh, houby), přiměřeně tuku (nejlépe přirozeně vyskytujícího se ve zdroji bílkovin) a zelenina.

Rady pro "pokročilejší"

Omezte pečivo. Nemusíte omezovat přílohy, ale právě pečivo. Funguje to.

A omezte jídlo připravované v závodních jídelnách a nekvalitních restauracích. Mnohem lépe funguje doma připravené jídlo z kvalitních surovin, které si ohřejete v mikrovlnce, než jídla z polotovarů a bůhvíjakých surovin. Dle mých zkušeností byl málokdo s hubnutím úspěšný, pokud navštěvoval restaurace nebo závodní jídelnu.

Fungujícím "tajemstvím" je...

... že pokud si tyto rady vezmete k srdci a budete je aplikovat, opravdu pomůžou.

Samozřejmě jsou typy lidí, kteří potřebují individuální plán nebo práci na psychice. Mohou to být chronické dietářky, ale také lidé s různými onemocněními (například problémy se štítnou žlázou nebo užívání jiných léků bránících hubnutí).

A také tyto rady budou fungovat tam, kde se budete na změny v životním stylu soustředit a vyhradíte si každý den dostatek času na přípravu jídla, plánování jídla, nákup jídla a hlavně na pohyb. Samo to totiž bohužel nepřijde. A ani tisíce investované do poradce výživy to za vás neudělají :-)

A protože víme, že je sice hezké se radit a navštěvovat výživové poradce, různé terapie apod., ale stejně ta hlavní práce leží na nás samotných, tak bysme Vás rády podpořily ve Vaší snaze e-bookem, který budete mít vždy po ruce a který Vás třeba namotivuje tak, abyste opravdu začali měnit svůj životní styl a začali se vědomě o sebe a své tělo starat nejen jednorázovou snahou, když zrovna chcete nebo potřebujete zhubnout. E-book nyní připravujeme a brzy se o něj podělíme ;-)

  Míša D.  

 

 

 

 

Zpět