Snídaně - tipy, jak a co jíst

22.12.2014 07:51

Všichni jsme jistě již několikrát slyšeli, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Bohužel ale panuje poměrně chaos v tom, jak má vlastně ta správná snídaně vypadat. Rozhodně to není nutella na bílé vece, anglická slanina a vejce (i když ty jako takové tolik nevadí) nebo čoko „cereálie“ zalité mlékem, případně káva.

Volba snídaně podle denní aktivity

Zajímavým pohledem na snídani je, že snídaně by měla být uzpůsobena i podle toho, co nás daný den čeká nebo jakou stravu jsme měli večer předtím. Pokud předchozí den končil hromadou masa (tedy bílkovin), tak může být snídaně spíše sladší s menším množstvím bílkovin. Skončil-li večer „sladce“ (ve smyslu jídla :-) - tedy sladkým nebo více sacharidovým jídlem, např. větší množství těstovin, kuskusu, „hromada“ rýže apod.), je vhodné k snídani přidat i bílkovinu (například kvalitní šunka, vejce, tofu, luštěniny, ořechy, lahůdkové droždí). A pokud nás ten den čeká duševní práce, tak snídaně může být „studenější“ ve smyslu více zeleniny a více sacharidů. Jestliže nás čeká fyzický výkon, tak samozřejmě nesmějí chybět bílkoviny.

Dobrým doporučením je také zahřát po ránu trávení. Východní medicíny tvrdí (a mají pro to, za ty tisíce let zkoumání a pozorování, asi opravdu důvod), že zahřát trávení znamená „zatopit ráno na celý den pod kotlem“. Proto není vhodné zachladit žaludek studenou (ledovou) vodou, jogurtem, ovocnými šťávami, nebo jídlem rovnou z lednice.

Polévka, kaše ANO a co pečivo?

Velmi vhodnou zahřívající snídaní je polévka. A to vývar, nejlépe hovězí, z dlouho vařených morkových kostí. Polévku téměř vždy doporučujeme svým klientům, především v chladnějších dnech. Vývar navíc lze skladovat v ledničce cca 4 dny (čistý, přecezený vývar). Pro vegetariány můžeme doporučit, miso polévku, která je ale bohužel mnohem slabší alternativou.

Další vhodnou (může následovat po vývaru) snídaní jsou kaše. Jakékoliv, optimálně ale ne instantní. Kromě ovesné může být jáhelná, rýžová, špaldová, kukuřičná, pohanková nebo s quinou (merlík chilský). Základ kaše si můžete připravit již večer a ráno už ji stačí jen ohřát, případně rozmixovat.

Receptů na kaše (recept na jáhlovou kaši naleznete zde) je požehnaně, vždy ale doporučujeme přidat ořechy a semínka (pokud nejsou v dietě zakázané ze zdravotních důvodů) a lehce podušené ovoce (s troškou másla). Kaši můžete lehce osladit třeba sušeným ovocem, případně trochou medu, nebo rýžového sirupu.

Pokud někdo přece jen chce snídat pečivo, tak doporučuji kvalitní kváskový chleba, optimálně žitný. Problém nastává, co tedy na ten chléb dát? Vhodné jsou například vegetariánské pomazánky (ideálně s přídavkem nějakých semen, oříšků či luštěnin). A variantou nevegetariánskou může být troška másla a kvalitní šunka (nejlépe 90 nebo více % masa) nebo domácí či bio paštika. Já s oblibou dávám na opečený chleba lahůdkové droždí a nori vločky.

Takže nezbývá než popřát dobrou chuť a lahodné a tělu prospěšné snídaně! :-)

Míša D.

(na textu se také trochu podílela :-) Verča)

Zpět