Ředkvičky a jejich pozitivní účinky

12.05.2015 15:07

V našich zeměpisných šířkách se vlastně jedná o první jarní zeleninu. K růstu má ráda relativně chladno a tak její sezona začíná ještě v době, kdy teploty mají blíže k zimě. Díky tomu, že se pěstují i v jižnějších oblastech, se dají koupit celý rok. A pokud jsem dobře zaznamenala, tak letošní zimu se daly koupit téměř pořád. Samozřejmě spíše prosazuji lokální a naše potraviny, ale z následujících důvodů přivírám očko i nad zakoupením těch italských nebo jiných jihoevropských.

Z pohledu čínské medicíny jsou chladné a štiplavé a náleží k elementu kovu. Kulaté a červené ředkvičky mají svým vzhledem mít vztah i k zemi a ohni. Tím že jsou štiplavé, ale působí výborně na rozptýlení „vlhkosti“ a rozpouštění „hlenu“ (dle terminologie TČM). Přeloženo do naší západní terminologie – pomáhají při trávení tuků, ale také usnadňují odkašlávání, působí mírně desinfekčně a tak příznivě pomáhá při chrapotu, bolesti v krku a také likviduje plísně  v celém trávicím traktu. Jsou mírně močopudné.

Dle lidového léčitelství rozpouští žlučníkové kameny a doporučuje se jedna polévková lžíce čerstvě nastrouhaných ředkviček denně nalačno nebo denně 2-3 ředkvičky v průběhu dne.

Pokud tedy trpíte zažívacími obtížemi, máte potíže se zahleněním dýchacích cest, pobolívá vás v krku, nebo máte nadváhu, tak neváhejte a zařaďte ředkvičku denně alespoň na jaře. Ale i když tyto potíže nemáte, tak si můžete ředkvičky s chutí dát ;-)

Ředkvičky můžete jíst syrové jako přílohu, ale existuje i dobrý recept na ředkvičkovou polévku (recept naleznete zde).

Míša D.

Zpět