Recepty z jáhel (příloha a na slano i sladko)

16.12.2014 21:48

Jáhly jsou proso - článek o výživném prosu :-) naleznete zde.

Základní úprava jáhel (vhodné jako příloha):

Jáhly vždy před samotnou tepelnou úpravou pořádně properte. Pokud máte lehce nahořklé jáhly, tak je spařte horkou vodou (klidně až třikrát). Jáhly vařte ve dvojnásobném množství vody oproti jejich množství a používejte hrnec se silným dnem. Vaří se přibližně 15-20 minut. Někdy se doporučuje je v průběhu varu nemíchat (kvůli připalování ke dnu), ale mně se jáhly ještě nikdy v hrnci se silnějším dnem nepřipálily, i když jsem je míchala. Pokud chcete jáhly použít jako přílohu k slanému jídlu, tak nezapomeňte vodu osolit. V jiném případě můžete vařit jáhly třeba v mléce nebo rýžovém tekutém nápoji, který je přirozeně nasládlý, a špetkou soli.

Sladká kaše, případně i jáhelník (po zapečení):

Co potřebujeme (pro 4 osoby): 400 g jáhel, 750 ml mléka, 2 lžíce cukru, špetka soli, 30 g másla, 200 sušeného ovoce (případně i oříšky a hrozinky), skořice – na jáhelník pak ještě 3 vejce, 2 dl mléka a na ozdobu sušené ovoce (případně zakysaná smetana)

Jáhly vařte s mlékem nebo rýžovým tekutým nápojem (pokud nekonzumujete mléko). Já osobně je vařím třeba jen s vodou a dochucuji je až následně po uvaření. Do tekutiny můžete přidat cukr a špetku soli. Jáhly povařte doměkka a ke konci k nim přidejte ještě trochu povařit sušené ovoce. Pokud budete chtít jíst z takto upravených jáhel kaši, tak ji můžete ještě dochutit medem, skořicí, ořechy nebo rozinkami a ještě v ní rozpustit pro lepší chuť trošku másla. Pokud chcete pokračovat ve vaření, tedy spíše pečení, a udělat si jáhelník, tak můžete „kaši“ (předchozí ingredience ponechte dle chuti) dát do zapékací formy, zalít ji vajíčky rozšlehanými v mléce a pak upéci v troubě dozlatova (při 180°C). Jáhelník pak ozdobte dalším sušeným ovocem a třeba i zakysanou smetanou.

Velmi rychlá slaná jáhelná večeře:

Co potřebujeme (pro 2 osoby): 150 g jáhel, 1 cibulku, 1 konzervu tuňáka, 1 zelenou papriku (alternativou jsou například olivy), dýňové gomassio (rozdrcená slaně opražená dýňová semínka na případné dochucení)

Jáhly uvařte ve slané vodě a mezitím si opražte na pánvi nakrájenou cibulku. K cibulce přidejte plechovku tuňáka (vybírejte kvalitního výrobce a čtěte obsah konzervy) a taktéž maso z tuňáka upražte. Závěrem můžete lehce opražit i papriku (dle chuti třeba i olivy, nejlépe černé) a pak už můžete servírovat nejprve jáhly a na ně směs cibulky, tuňáka a papriky. Celé své rychlé dílko můžete posypat dýňový gomassiem.

Jáhelné cukroví – nepečené kuličky s mandlemi:

Recept pochází z Biokuchařky Hanky Zemanové, str. 155.

Co potřebujeme (50 ks): 200 g jáhel, 0,75 l jablečného moštu, špetka soli, 100 g rozinek, 100 oloupaných a opražených mandlí (nejlépe nasekaných nebo je vkládejte pak do kuliček zvlášť), 250 g strouhaného kokosu, 4 lžíce sušeného ovesného nápoje a cca 10 lžic javorového sirupu (medu i rýžového sladu)

Jáhly uvařte s rozinkami a špetkou!! soli (cca 20 minut). Pokud jáhly uvaříte v jablečném moště, budou sladčí a svěžejší. Soukromá vsuvka: Rozhodně je ale nevařte jako já kdysi klasicky „na slano“, ať Vám z toho nevyjdou kuličky se zvláštní slanou příchutí. Tenkrát jsem to přehnala s množstvím jáhel, které jsem si chystala jako přílohu k jídlu. Tak jsem si myslela, že z toho zbytku udělám právě tyto dobré jáhelné kuličky… jenže…. ta slaná chuť byla tak silná, že jsem snědla jen pár kuliček a musela je vyhodit. Škoda všech dobrých ingrediencí;-) Po vychladnutí uvařených jáhel udělejte z nich a mandlí, rozinek, kokosu a ovesného nápoje (sušeného) směs, kterou dochutíte sirupem nebo medem. Směs důkladně promíchejte a případně přidejte ještě kokos, pokud budete mít těsto příliš řídké. Z těsta pak vytvarujte kuličky a máte hotovo.

Dobrou chuť, Verča

Zpět