Míšina dýňová pomazánka
07.11.2014 09:55Tak konečně se mi povedlo udělat chuťově dobrou domácí pomazánku. Navíc je ze surovin, které mívám doma skoro vždy, a má dobré nutriční i zdravotní vlastnosti. A to především díky červené čočce.
Dle tradiční čínské medicíny (TČM) červená čočka posiluje slezinu, zahřívá a za pomocí cibule a česneku rozpouští hlen (což ale vzhledem k množství bude stačit pouze tak ke strávení toho chleba, na kterém je namazáno, ale i to se počítá :-)). Umí také vypudit chlad a prospívá srdci a ledvinám. Tím že přidáme trochu omáčky Tamari, dodáme tělu enzymy pro lepší trávení a umeocet zabrání překyselení žaludku. Syrová řeřicha navrch zabrání velkému přehřátí u lidí se sklonem k vnitřnímu horku a povzbudí trávení. Pokud použijete syrový tymián jako já dnes, tak ještě trošku zahřejete trávení "zmrzlíkům" a vysušíte dle TČM chladnou vlhkost v těle, která by se mohla proniknout z mlhavého sychravého počasí až do kostí. Pokud přidáte sušený tymián, pomůžete navíc ještě svým plícím, které nebudou tolik zatížené nežádoucí vlhkostí.
No a aby genialit nebylo dost, tak pomazánku lze připravit i jako vedlejší produkt večeře, či oběda.
Co potřebujeme:
čtvrtka menší dýně Hokkaido (odhadem 200-300g syrové)
4 polévkové lžíce vařené červené čočky
1 malá cibule
1 stroužek česneku (nebo lžička sušeného)
4 sušená rajčata – namočená, nebo vařená s čočkou
1 lžíce olivového oleje – na pečení
3 lžíce řepkového nebo jiného chuťově méně výrazného oleje
1 lžička umeocta
1 lžička Tamari
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička dijonské hořčice
sůl, pepř
čerstvý nebo sušený tymián, nebo řeřicha
Dýni Hokkaido nakrájenou na kostky, cibuli na plátky a česnek dáme na plech, posypeme hrubozrnnou mořskou solí a pokapeme olivovým olejem. Pečeme cca půl hodiny při cca 170°C na horkovzduch (do změknutí slupky, někdy to může trvat déle).
Vychladlou pečenou zeleninu rozmixujeme s vařenou čočkou, rajčaty a olejem. Zbývající suroviny přidáváme opatrně (obzvlášť umeocet a tamari) a doladíme podle vlastní chuti. Nebojte se horčice , hezky tu chuť dotáhne.
Tak dobrou chuť! Míša D.
PS: A pokud se Vám povede jako mě, tak než stihnete pomazánku na dobrém chlebíčku vyfotit, tak Vám na ni přijde "myška", která Vám kousek ukousne :-D A navíc, když upečete zeleniny víc (i jiné druhy), tak ji můžete použít k večeři nebo jako doplněk k masu, případně můžete použít čočku z vaření čočkové polévky.
———
Zpět