Míšina dýňová pomazánka

07.11.2014 09:55

Tak konečně se mi povedlo udělat chuťově dobrou domácí pomazánku. Navíc je ze surovin, které mívám doma skoro vždy, a má dobré nutriční i zdravotní vlastnosti. A to především díky červené čočce.

Dle tradiční čínské medicíny (TČM) červená čočka posiluje slezinu, zahřívá a za pomocí cibule a česneku rozpouští hlen (což ale vzhledem k množství bude stačit pouze tak ke strávení toho chleba, na kterém je namazáno, ale i to se počítá :-)). Umí také vypudit chlad a prospívá srdci a ledvinám. Tím že přidáme trochu omáčky Tamari, dodáme tělu enzymy pro lepší trávení a umeocet zabrání překyselení žaludku. Syrová řeřicha navrch zabrání velkému přehřátí u lidí se sklonem k vnitřnímu horku a povzbudí trávení. Pokud použijete syrový tymián jako já dnes, tak ještě trošku zahřejete trávení "zmrzlíkům" a vysušíte dle TČM chladnou vlhkost  v těle, která by se mohla proniknout z mlhavého sychravého počasí až do kostí. Pokud přidáte sušený tymián, pomůžete navíc ještě svým plícím, které nebudou tolik zatížené nežádoucí vlhkostí.

No a aby genialit nebylo dost, tak pomazánku lze připravit i jako vedlejší produkt večeře, či oběda.

Co potřebujeme:

čtvrtka menší dýně Hokkaido (odhadem 200-300g syrové)

4 polévkové lžíce vařené červené čočky

1 malá cibule

1 stroužek česneku (nebo lžička sušeného)

4 sušená rajčata – namočená, nebo vařená s čočkou

1 lžíce olivového oleje – na pečení

3 lžíce řepkového nebo jiného chuťově méně výrazného oleje

1 lžička umeocta

1 lžička Tamari

2 lžíce lahůdkového droždí

1 lžička dijonské hořčice

sůl, pepř

čerstvý nebo sušený tymián, nebo řeřicha

Dýni Hokkaido nakrájenou na kostky, cibuli na plátky a česnek dáme na plech, posypeme hrubozrnnou mořskou solí a pokapeme olivovým olejem. Pečeme cca půl hodiny při cca 170°C na horkovzduch (do změknutí slupky, někdy to může trvat déle).

Vychladlou pečenou zeleninu rozmixujeme s vařenou čočkou, rajčaty a olejem. Zbývající suroviny přidáváme opatrně (obzvlášť umeocet a tamari) a doladíme podle vlastní chuti. Nebojte se horčice , hezky tu chuť dotáhne.

Tak dobrou chuť! Míša D.

PS: A pokud se Vám povede jako mě, tak než stihnete pomazánku na dobrém chlebíčku vyfotit, tak Vám na ni přijde "myška", která Vám kousek ukousne :-D A navíc, když upečete zeleniny víc (i jiné druhy), tak ji můžete použít k večeři nebo jako doplněk k masu, případně můžete použít čočku z vaření čočkové polévky.

Zpět