MASO - jak často je jíst a jiné zajímavosti ;-)

17.05.2015 22:10

V předchozím článku MASO - ano či ne? světlé nebo tmavé? jsem se masu věnovala spíše jako zamyšlení o mase jako takovém i tématu vegetariánství, ale rozhodla jsem se doplnit článek ještě trochu více fakty a pohledem jak dietetiky dle TČM (tradiční čínská medicína), tak i pohledem naším (= západní "civilizace" ;-) ).

Nejprve bych ráda zmínila, co o mase říká kniha Výživa podle pěti elementů, což je kniha o výživě vycházející právě z TČM.

"Jedna z rozšířených polopravd říká, že maso je špatné. Pro většinu lidí však platí, že malé množství vysoce hodnotného masa, jež pochází z bioprodukce, každopádně prospívá zdraví a vitalitě. Špatná pověst masa je zapříčiněna spíše kvalitou a nedůstojným chovem zvířat, proti němuž mnoho lidí právem demonstruje a konzumace masa se raději vzdá. Ze zdravotního hlediska bychom se ale měli při vegetariánství přesvědčit, zda nedochází k příznakům ztráty vitality, únavě, pocitům chladu a ústupu libida."

Četnost konzumace masa a střídání druhů

Z doporučení v knize vychází, že by se měly druhy masa střídat, včetně masa rybího. Autorka doporučuje přijímat maso 3-4x týdně a to dvakrát denně ve velikosti dvou polévkových lžic k obědu a k večeři. Z toho tedy vyplývá, že každodenní flák masa, steak nebo dokonce 2x denně maso v klasických porcích, jak je často v českých jídelníčcích zvykem, se doporučit nedá. Když se ale nad touto radou zamyslíte i z pohledu historie české kotliny, tak zjistíte, že naši předci taky nejedli maso každý den a pokud ano, tak rozhodně ne v tom množství, jak jsme nyní zvyklí my. Maso byla spíše záležitost nedělního oběda než každodenního hodování.

Ne nadarmo se říká, že dna je nemocí králů. Dna je nemoc, na které se kromě genetické zátěže může také podílet i nadměrná konzumace masa, především hovězího.

Hovězí maso

Ale hovězí je bohužel často neprávem podceňováno (to jsem zmiňovala i v předchozím článku). Podle pohledu TČM totiž patří k neutrálním potravinám. Je důležitým zdrojem vitality a schopnosti soustředit se, neboť vytváří čchi a krev. Podle pohledu západního je prospěšné díky vysokému obsahu především vitamínů B3 a B12 a také železa. Dokonce lékařská veřejnost a nutriční terapeuté říkají, že malé děti (včetně příkrmů u kojenců) by měli jíst nejvíce hovězího (více než 50 % z celkového zkonzumovaného množství masa) a to právě z důvodu obsahu železa. Nedostatek železa nesouvisí jenom s možným rozvojem anémie, ale může také zapříčinit poruchy rozvoje poznávacích funkcí nebo problémy s imunitou. Toto tvrzení a různá doporučení pro zavádění příkrmů naleznete zde.

Vepřové maso a "stádní chování"

Já osobně z vepřového masa preferuji především panenku. Je libová, dobře se mi tráví a zároveň nebývá po tepelné úpravě vysušená a dá se krásně upravit napřiklad do závitků se špenátem apod. Co o vepřovém ale říká kniha Výživa podle pěti elementů?

"Vepřové maso je také neutrálním druhem masa. Vytváří čchi a zároveň ještě vyživuje jin. Pokud jej ovšem konzumujeme ve velkých dávkách či pravidelně, obvzláště ve formě slaných salámů, vede k nahromadění vody a hlenu v těle, což způsobuje vznik letargie, útlumu, nedostatek zájmu a nadváhu. Tento takzvaný syndrom stáda ovcí, který je ještě umocněn konzumací velkého množství sladkostí, je zřejmě hlavní příčinou pasivního trávení volného času před televizní obrazovkou v celé západní civlizaci. Konzumaci vepřového masa vyvolávající letargii využil před několika tisíci lety čínský císař. Dovolil svému lidu jíst pouze tento druh masa, aby svými poddanými mohl lépe manipulovat."

Že by to mělo něco do sebe? V Česku se opravdu konzumuje mnoho vepřového a možná je nám to na škodu nejen po té zdravotní stránce... Ale tuhle úvahu už si musíte dokončit sami :-)

Maso ve Zdravém talíř Margit Slimákové

Specialistka na zdravotní prevenci a výživu pracuje s koncepcí zdravého talíře namísto oficiální výživové pyramidy. V tomto článku vysvětluje důvody, proč původně ilustrace zdravého talíře neobsahovala maso. Celý její článek doporučuji k přečtení a závěrem bych v něm pouze zvýraznila tyto věty: "Důležitější než otázka, jestli jíst drůbež, ryby nebo červené maso, je zásadní kvalita zdroje a zpracování masa. Například i velmi zdravé mořské ryby mohou být chovány namačkané jedna na druhou, podobně jako zvířata ve velkochovu, vykrmované sójovými granulemi a léčené antibiotiky. Kvalitní ryby, které jsou upraveny do podoby vysoce zpracovaných rybích prstů a smažené v nekvalitním rostlinném oleji, více škodí než prospívají."

Co tedy k tomu více říct? Snad jen to, že každý z nás by měl zvážit osobní preference konzumace masa, jejich druhů i zda chce jíst či nejíst maso a zda ho jíst od známého chovatele nebo třeba v biokvalitě. S tím samozřejmě souvisí i cenová dostupnost kvalitního masa. Nicméně když si přepočítáte obsah masa v masných výrobcích, které většina z nás konzumuje a cenu za kvalitní maso, tak si myslím, že v rozsahu, v jakém by bylo rozumné maso konzumovat, se Vám vyplatí zainvestovat spíše do masa než do přesolených a nepříliš zdravých masných výrobků.

A úplně závěrem - pokud někoho zajímají detailněji obsahy bílkovin a tuků v jednotlivých druzích masa a zmíněné výhody jejich konzumace, ať se podívá do této tabulky.

Souhrnné hodnoty a údaje o mase

Typ masa

Bíkoviny průměrně (%)

Tuk průměrně (%)

Výhody konzumace

hovězí

19

5-8

pomáhá vytvářet čchi a krev (dle TČM), vysoký obsah železa

telecí

19

3

měkčí než hovězí, velmi dobrá stravitelnost

vepřové

16

až 40

dobrý obsah vitamínu B1, zinku a železa

drůbeží

21-24

1-9

za dietní je považováno maso kuřecí a krůtí (nikoliv kachní či husí), pro mnoho lidí velmi dobře stravitelné maso

králičí

20-21

5-10

obsahem živin i energetické hodnotou se vyrovná telecímu a kuřecímu masu

skopové

12-20

13

dobrý obsah vitamínů skupiny B a minerálních látek, tuk obsahuje méně cholesterolu než hovězí maso (2x méně) i vepřové maso (téměř 4x méně)

zvěřina

20

1-3

maso z volně žijících zvířat obsahuje prospěšné omega 3 mastné kyseliny

Verča

Zpět