Jídlo jako zdroj výživy

08.12.2014 23:17

V knize Proč Číňané nepočítají kalorie se píše „vnímej jídlo jako zdroj výživy, ne jako nechtěné kalorie“. Autorka v knize uvádí, že čínská kultura, alespoň v 90. letech minulého století, rozhodně neřešila kalorickou hodnotu jídla a lidé tam jedli s radostí, s chutí a ve velkém množství. Nicméně jedli tam v souladu s principy tradičního čínského stravování, které navazuje na čínskou medicínu. A to znamená, že jedli a snad ještě jí v souladu se svým tělem a jeho potřebami.

Počítání kalorií je zbytečné

Co si z toho může vzít průměrný Evropan za ponaučení? Že přílišné hlídání kalorií je zbytečné. Ono je totiž důležitější, co a v jakém poměru jíme, než samotná kalorická hodnota onoho jídla. Když budete denně jíst například jen čokoládové tyčinky a nedáte si nic jiného, tak sice třeba při přibližně dvanácti tyčinkách (čokoládová dieta :-D) nepřekročíte svůj doporučený denní kalorický příjem, ale zároveň nebudete mít dostatek živin a té správné vyživovací energie. Možná pak budete hubnout anebo naopak přibírat z té prázdné energie, ale rozhodně tímto „dodržováním“ doporučeného denního energetického příjmu svému tělu dobře neuděláte.

Proto vnímejte jídlo správně, vnímejte ho jako zdroj výživy, nikoliv nežádoucích kalorií. Nemusíte se začít okamžitě přejídat a radovat se, že teď už kalorie řešit nemusíte. Spíš uvažujte nad tím, které jídlo Vám dělá  dobře a cítíte se po něm příjemně. A jezte vědomě. Jezte s láskou k jídlu i sám k sobě a uvažujte, co jíte a taky proč to jíte. Jíte proto, abyste zahnali hlad? Jíte pro radost? Máte chuť na sladké? Jíte ve spěchu, nebo když Vás něco nebo někdo rozčílí? Logicky všichni víme, že se má jíst v klidu, u jídla nečíst ani nesledovat televizi nebo internet. Ale ruku na srdce, kdo všechny ty rady plní…. Proto začněte po malých krůčcích. Odpusťte si alespoň u jednoho jídla denně rozptylující činnost a sedněte si v klidu ke stolu. „No jo, ale co když mám děti a s nimi se prostě v klidu nenajím.“ Tak zkuste popřemýšlet, u kterého jídla můžete děti někomu chvíli svěřit nebo je jinak zabavit. Je bezpodmínečně nutné, abyste se zvedala/zvedal v průběhu jídla ke všem aktivitám vašeho dítěte? Vyberte si prostě jedno jídlo denně, u kterého si sednete v klidu a s požitkem si je vychutnáte

Jezte v klidu a buďte k sobě laskaví

A když se alespoň jedno jídlo denně stane pro Vás požitkem a oázou klidu, tak můžete pokročit dál. Přidejte si ještě jedno jídlo denně v takové pohodě, nebo se zamyslete nad tím, co jíte a proč to jíte. A nenadávejte si za to, když se Vám jednou za čas nepovede si užít jídlo tak ideálně, jak byste chtěli. Už jen to, že se při jídle zaměříte na sebe a své tělo a na to, že mu skrz jídlo dáváte vědomě výživu a svoji lásku, pomůže, i kdybyste si to měli uvědomit jen na pouhou minutu, a další minutu už budete lovit svému dítěti pastelky z polívky nebo hledat jeho oblíbenou hračku.

Verča

Článek je také publikován v e-časopise Batul www.strollering.cz/batul

Zpět