Jarní únava - jak na ni?

27.03.2012 20:47

Je to pár dní, co začalo astronomické jaro a s probouzející a měnící se přírodou začínáme i my pociťovat touhu po změně. Co se vám vybaví, když se řekne jaro? Někomu sluníčko, zahrada, jinému zase třeba možnost začít sportovat nebo změna šatníku. Hodně lidí má ale tuto roční dobu spojenou také s fyzickým a psychickým stavem, pro který se vžilo označení „jarní únava“.

Je to trochu paradox, neboť jaro by mělo znamenat začátek něčeho nového, příroda se probouzí po zimním spánku a my se naopak ocitáme v jakémsi útlumu. Co udělat, abychom se takovému stavu vyhnuli a mohli plnými doušky využívat hřejivé paprsky jarního slunce?

Je potřeba si uvědomit, že jsme zimní období trávili ve vytápěné (někdy i přetopené) místnosti, bez slunce, bez dostatku aktivního pohybu ale za to s dostatečným přísunem jídla. Právě u jídla bychom měli začít. Je důležité upravit jídelníček, aby pro naše tělo nebyl zatěžující. Ve svém jídelníčku omezte příjem těžkých, smažených a tučných jídel. Naopak dopřejte si zeleninové nebo ovocné saláty. Je ideální doba nechat si vyklíčit nejrůznější semínka a rostliny (např. řeřichu). Snažte se dostat do svého jídelníčku čerstvě sklizené „jarní“ rostliny (saláty, ředkvičky, pažitku) nejlépe ze své zahrádky.

Během zimy jsme neměli dostatečný přísun vitamínů a minerálů. Navíc v dnešní uspěchané době má člověk tendenci zimní nachlazení přecházet a nedostatečně se vyléčit. Právě tyto prohřešky na našem zdraví se nám mohou během začínajícího jara vracet v podobě únavy. Nedaří-li se Vám získat energii ze stravy a chcete-li pomoci tělu se únavě vyhnout, doplňte si je třeba i pomocí doplňků na přírodní bázi (Nutrilite, Energy).  Účinné látky z přírodních potravních doplňků se lépe vstřebávají a pro naše tělo jsou přijatelnější než ze syntetických preparátů a fortifikovaných (o látky doplněných) potravin. Při únavě doplňujeme například vitaminy A, B, C a stopové prvky jako je selen, zinek, lecitin. Tělo a jeho energii také podpoříme koenzymem Q10.

Na toto období si někteří lidé plánují půsty k pročištění organismu. Obecně je nedoporučujeme při hektickém pracovním dni, neboť půst je vždy spojen s omezením některé složky stravy a zároveň se zklidněním každodenního života. V době půstu by měl člověk rozjímat, plánovat budoucnost a ne se stresovat v práci. Pokud nemůžete zvolnit v podobě půstu a vnitřního zklidnění a přesto chcete začít s očistou organismu, vyberte si výrobky k tomu určené (např. Regalen nebo Cytosan). Výborný prostředek je také čaj z mladých kopřiv po dobu alespoň 14 dnů.

Pavel

Zpět