Jarní tip

22.03.2015 21:11

Venku už začíná nesměle vykukovat jaro. Konečně začínají kvést jarní květiny, mezi nimi nejen krokusy, ale i fialky a sedmikrásky. Pokud objevíte sedmikrásky v čistém prostředí nebo na své chemicky neošetřované zahrádce/zahradě, tak neváhejte a ochutnejte :-) Nicméně zeleného „listí“ (k jídlu) toho zatím moc není. A přitom po zimě naše tělo lační po zelených potravinách.

Kde vzít zelené "listí"? Vypěstujte si řeřichu!

Není snad nic snazšího jak si doplnit jídelníček o sílu čerstvé mladé zelené rostlinky, než nasypat semínka na vlhkou vatu a dát za okno. Řeřichu koupíte dnes už v každém supermarketu a ve zdravých výživách dokonce i v bio kvalitě. Sluníčko má sílu a tak vám rostlinky porostou přímo před očima.

Ze západního pohledu vám dodá vitamíny a minerály, z pohledu tradiční čínské medicíny posílí energii, pročistí krev, zvlhčí plíce a pročistí pleť. Působí močopudně a povzbuzuje trávení. Je povahy velmi chladné, proto opatrně u zimomřivých lidí a lidí, kteří trpí nadměrným močením. Většině naší populace ale určitě udělá dobře. Pozor, má štiplavou vůni a proto ji ne každý snese (např. těhotné). Lehce spařená ale tento odér ztratí a tak je poživatelná i pro ty, kterým jejich vůně nevoní.

Jak si vypěstovat řeřichu?

  1. Kupte řeřichu a vatu.
  2. Najděte doma jakoukoliv misku a dejte do ní vatu nasáknutou vodou.
  3. Posypte vatu hustě semínky a na cca 24h přikryjte igelitem a dejte na světlé místo.
  4. Nezapomeňte jednou za den lehce zalít.
  5. Do cca 3 dnů by měla být řeřicha ke sklizni.
  6. Pokud máte bio semínka, můžete konzumovat i s nimi, jinak stříhejte jen zelenou nať.

A co s ní?

Sypte na chleba, do polévky, do jídla, zkrátka všude. A když si přikousnete (nejlépe) domácí chléb s máslem a řeřichou na sluníčku v jarní svěží trávě, tak požitek budou mít Vaše chuťové i jiné smyslové buňky ;-)

Dobrou chuť a hodně jarní síly, Míša D.

Zpět