DOJO efekt není JOJO efekt aneb období DOJO

26.04.2015 21:33

Východní filozofie a tradiční čínská medicína vychází z toho, že mezi ročními obdobími je mezidobí nazvané DOJO. Tyto mezidobí jsou čtyři a to v těchto termínech:  27.1.-13.2., 25.4.-16.5., 27.7.-17.8. a 28.10.-15.11.

V této době je náš organismus a hlavně naše slezina nejcitlivější na stravování. Proto bychom měli jíst tak, aby se slezina a žaludek co nejméně zatížily. Proto jíme obzvláště střídmě, fádně až jalově, abychom naše zažívání co nejvíce posílili vždy pro další nadcházející období. Jinak si zaděláváme na trávicí potíže a obezitu vůbec.

Nejvhodnějšími potravinami proto budou potraviny s energií prvku Zem, a to j áhly , slzovka, celozrnná rýže, polenta, kuskus, kroupy, batáty, dýně, zelený hrášek, mrkev, kedlubny, kapusta, hlávkové zelí, tuřín, fazole, cizrna.

Vše zpracované tepelně, alespoň blanžírované či spařené. Důležité je se vyvarovat mražených potravin, ledu a zmrzlině. Také rafinovanému cukru, pečivu a buchtám. Raději si vzít sušené ovoce a sladit sladěnkou či rýžovým sirupem.

Voda a nápoje nechť jsou v tomto období pokojové teploty až mírně vlažné.

Toto posilování a šetření organismu v období DOJO se nám vyplatí ve všech následujících obdobích!

Míša K.

Zpět