Dobrá snídaně a laskavost jsou základem

04.01.2015 19:31

V jednom z předchozích článků (klikni sem) jsem Vás seznámila s tím, že nejdůležitější ve výživě není ani tak si hlídat kalorie a doporučený denní energetický příjem, jako se v klidu zastavit, sednout si a vědomě se najíst. K té vědomé stravě – tedy k tomu, že si při jídle uvědomujeme, co jíme a vychutnáváme si je, můžeme ještě přidat laskavost sama/sám k sobě. A proč by se měla laskavost pojit se stravou? Protože laskavost je od slova láska a pokud si my sami nedáme lásku, ať už prostřednictvím dobré a chutné stravy nebo vlídného slova, tak nebudeme mít dostatek lásky = úcty sám k sobě i k ostatním. Jaký vzor asi předáváme svým dětem, když si neuděláme čas na to si uvařit a sníst jídlo v klidu a pohodě? Když jíme ve spěchu nebo konzumujeme jídlo převážně z polotovarů apod.? Co o nás vypovídá světu (i nám samotným), když si neodpustíme chybu a ihned sami sobě nadáváme do krav nebo blbců? Třeba to, že nemáme dostatečnou sebeúctu a sebevědomí?! A mohou naše děti získat zdravé sebevědomí, když je nemají jeho rodiče? To jsou další otázky, které by Vás měli vést k zamyšlení… Vědomá výživa totiž znamená také výživu duše a mysli, nejen těla.

Ke snídani polévka

Další důležitou věcí, kterou byste měli zařadit do svého denního režimu kromě laskavosti a času na dobré jídlo, je snídaně. Tahle rada zní docela banálně. Jenže snídaně žádnou banální věcí není. Téměř všechny výživové směry se shodnou na její prospěšnosti a důležitosti. Mnou oblíbená tradiční čínská medicína tvrdí, že po ránu je třeba zahřát trávení, aby celý den mohlo fungovat. Takzvaně zatopit pod kotlem. Jenže, co je tím nevhodnějším „topidlem“? Rozhodně to nejsou chladivé jogurty, ovocné džusy nebo vlastně jakékoliv studené jídlo rovnou z lednice. Mně osobně už více než rok pomáhá se zdravím a vitalitou polévka k snídani! Řeknete si: „Polévka – brr, vždyť se jí k obědu.“ Jenže právě v zahřátí organismu ihned po ránu je ten hlavní fígl a to nejlépe umí polévka. Pokud nejste vyloženě horkokrevný typ nebo zrovna „přehřátá“ těhotná (mluvím z vlastní zkušenosti J), tak vývar je to pravé pro Vás. Nejlepší je z dlouho vařených hovězích morkových kostí. Do vývaru si můžete dát také kořenovou zeleninu, ale už žádnou jinou zavářku. Čistý vývar navíc můžete skladovat přibližně čtyři dny v ledničce (já skladuji i s tou vařenou zeleninou) a každý den ráno si ho jen ohřát. Pozor, neohřívejte ho v mikrovlnce. Vegetariánskou variantou polévky může být miso polévka.

V létě samozřejmě nemusíme mít na polévku k snídani vůbec chuť. Proto můžeme dále k snídani volit kaši – jáhelnou, ovesnou, kukuřičnou aj. Kaše navíc může následovat jako „druhá snídaně“ i po polévce. To pak samozřejmě záleží na každém z nás, jestli je schopen kaši zvládnout sníst anebo pak bude pokračovat „klasičtější“ snídaní jako je pečivo, šunka, sýr, míchaná vajíčka aj. Jestli to na Vás zní příliš alternativně nebo příliš „čínsky“, tak rozhodně ani jedno není úplně pravda. Ano, polévka a kaše k snídani jsou jednou z alternativ, jak pomoci našemu zažívání i tělu cítit se lépe, ale rozhodně to není jen doporučení čínské dietetiky. Naši předci také nesnídali každý den chléb nebo bílé rohlíky. Snídali totiž kaše a často i polévky. A znáte nejlepší recept na kocovinu? Já ano – nejen v naší rodině se totiž traduje, že nejlepší na kocovinu je po ránu silný vývar anebo česnečka. A to je moje odpověď na „čínskou snídani“ :-) Pokud si chcete přečíst detailnější rady týkající se snídaně, zavítejte sem.

Verča

Článek je také publikován v e-časopise Batul 01/2015 www.strollering.cz/batul

 

Zpět