Denní jídla versus zelenina, bílkoviny a sacharidy

04.02.2015 10:26

Snídaně patří králům a oběd princům...

Trošku jsem sice pozměnila slova v onom pořekadle, ale vesměs platí, že byste měli snídat „bohatě“, obědvat dostatečně a večeřet střídmě. Jak už jsem dříve uváděla, z celého dne je nejdůležitější snídaně. Neznamená to, že bychom měli snídat vždy anglickou slaninu, vejce a ještě se dorazit něčím sladkým, ale znamená to kvalitní a výživnou snídani. Oběd by pak měl být takový, aby nás dostatečně zasytil, ale přitom jsme po něm mohli plně fungovat. Bohužel, nebo bohudík, žijeme ve střední Evropě, kde se nedělají odpolední siesty, takže oběd by měl odpovídat tomu, zda ještě potřebujeme hodně pracovat nebo jít třeba už sportovat. Pokud potřebujeme mít dostatek sil, ať už na fyzickou práci nebo sport, tak bychom k obědu měli jíst větší množství bílkovin (maso, vejce, seitan, tofu, luštěniny) a pokud budeme méně fyzicky aktivní, ale potřebujeme dostatečně přemýšlet, tak můžeme k obědu sníst více zeleniny a sacharidů (například rýže a těstoviny) a menší množství bílkovin.

Zelenina by měla být v zimě tepelně zpracovaná nebo zkvašená

Zelenina by se v zimě neměla konzumovat příliš v syrovém stavu. Vhodné je jíst zeleninu lehce spařenou, podušenou nebo třeba v zakysané podobě. Takto nemusí být zpracovaná celá porce zeleniny, ale alespoň její větší část. Syrová zelenina totiž může příliš ochlazovat a právě v zimě potřebujeme mít dostatek tepla nejen na trávení, ale i pro celé tělo, aby dobře fungovalo a snadněji se ubránilo nachlazením ze zimy. Správně zpracovanou zeleninu si můžeme dopřávat v poměrně velkém množství a nemusíme řešit, jestli ji máme přidat k obědu nebo k večeři. Prostě je vhodná téměř u každého jídla, nejsou-li to ovšem sladké kynuté knedlíky :-)

Jednoduchý a dobrý „zimní“ recept na rizoto se zeleninou a Schwarzwaldskou šunkou naleznete zde.

... a večeře patří poddaným

A co tedy k večeři, když je vhodné jíst jako poddaný? U té také záleží na tom, jaký den jsme měli a co nás ještě čeká. Ale obecně, večeře už může být lehčí (tedy méně masa nebo klidně bezmasá večeře) a v menším objemu. Dobrou a lehkou večeří jsou například jáhly s tuňákem. A kdo ještě jáhly neochutnal, tak směle do toho - recepty pro Vás ;-).

 Kdy tedy jíst bílkoviny? Pomozte si kravičkou :-)

A pokud si stále nejste jisti, kdy do stravy zařadit více bílkovin a kdy sacharidů. Tak si představte si telátko a lidské děťátko a jejich maminky. Která z jejich maminek má v mateřském mléce víc bílkovin a která víc sacharidů? Kdo hádá, že kravské mléko obsahuje více bílkovin, tak hádá správně.  Telátko totiž potřebuje růst rychleji a do větších rozměrů než lidské mládě. A naopak mateřské lidské mléko obsahuje více sacharidů, protože miminko potřebuje více a rychleji rozvíjet mozek a nepotřebuje tolik růst. Takže, když nebudete vědět, co si dát, aby Vám to lépe myslelo, nebo když potřebujete dostatek energie, tak si vzpomeňte na lidské mateřské mléko, které má více sacharidů. Ale nezneužívejte tuto radu jako výmluvu na to si dát čokoládu, sladkosti apod., přestože cukrovinky obsahují sacharidy (někdy označované jako cukry) ve velkém množství. A když si vzpomenete na telátko, které musí vyrůst v mohutné zvíře, tak si uvědomíte, že bílkoviny jsou potřebné pro to, abychom měli sílu a dostatek svalů. Bílkoviny jsou samozřejmě potřeba pro všechny, ale obzvlášť nutné je mít jejich dostatečný příjem u sportovců nebo třeba, když chcete zhubnout.

Verča

Autoři fotografií: Veronika Hanzlíková (jídlo), Gabriela Pausa (kravička)

Zpět