Chřest alias špargl - zajímavá zelenina původem z Orientu

27.05.2015 22:16

Znáte město Ivančice? Většina lidí má spojené Ivančice s Vladimírem Menšíkem. Trošku větší znalci a spíše místní ví, že v Ivančicích se začala tisknout Bible kralická. Více známé naopak je, že z Ivančic také pochází Alfons Mucha. A kdo zná osobně a moji sestru Míšu ví, že jsme v Ivančicích obě studovaly.

Ale proč vlastně píšu o Ivančicích v článku o chřestu? Protože Ivančice jsou s chřestem historicky spojené a letos se tam navíc konal již 21. ročník chřestových slavností, které jsem konečně od dob studií na tamním gymnáziu letos znovu navštívila. Na fotce můžete vidět nejen mě (včetně nápisu vzadu, že se opravdu jedná o Ivančice :-D), ale především chřestový koktejl - chutnal zajímavě, i když zeleninu nezapřel ;-)

"Takže ivančický chřest, ve světě známý spíše pod jménem ivančický špargl, město a jeho obyvatele v minulosti proslavil nejen na Moravě a v podunajském mocnářství, ale i v celé tehdejší Evropě. Odborníci tvrdí, že v Evropě byl tehdy tzv. ivančický špargl známější než plzeňské pivo. A jak se chřest do Ivančic dostal? První sazenice sem roku 1829 přivezl místní lékárník a radní Anton Worell. Jeho chřestovnictví pracovalo úspěšně šestaosmdesát let." Koho historie chřestu v Ivančicích a také detaily o pěstování chřestu zajímají, ať se podívá na tyto stránky, odkud tyto informace pochází.

Tímto tedy vzdávám hold městu mých středoškolských studií a chtěla bych se podělit ještě o pár zajímavostí.

Vysoký obsah kyseliny listové a afrodiziakum

Wikipedie tvrdí, že chřest obsahuje téměř polovinu doporučené denní dávky kyseliny listové pro dospělého, hodně draslíku a že průzkumy ukazují, že díky obsahu kyseliny listové může dojít v těle ke "zkrocení" vysoké hladiny homocysteinu. Navíc je známo, že kyselinu listovou by měly přijímat ve zvýšeném mnoství těhotné ženy kvůli správnému vývoji jejich dítěte. A že zejména zelený chřest je rovněž dobrým zdrojem vitaminu C. Vitamín C pomáhá produkovat a udržovat v těle kolagen, základní stavební hmotu pojivových tkání.

Jedním ze zajímavých účinků, které se přisuzují chřestu, jsou jeho afrodiziakální účinky. A navíc prý pozitivně ovlivňuje plodnost mužů i žen. Možná by stálo za to, toto tvrzení ještě nyní v chřestovém období vyzkoušet :-D

Jak správně zpracovat chřest

Protože si myslím, že není třeba opakovat něco již velmi skvěle zpracovaného, tak bych ráda doporučila článek mé oblíbené kuchařky a food blogerky Jany Florentýny Zatloukalové alias Kuchařky pro dceru. Naleznete tam nejen informace o tom, jak dobře zpracovat bílý chřest, ale i velmi chutné recepty. Já jsem již několikrát podle ní vařila její chutnou chřestovou polévku. Pouze na polévku na obrázku jsem pak na ozdobení použila také zelený chřest dovezený právě ze slavností chřestu v Ivančicích. Zelený chřest je velmi dobrý a chuťově jemnější a lahodnější (ale taky více "zeleninový") než bílý chřest a také nevyžaduje tolik práce a loupání. Stačí ho oloupat jen ve spodní třetině. Navíc mladý zelený chřest se nemusí loupat vůbec nebo jen konce u tlustých výhonků. Zelený chřest můžete jen velmi lehce oblanšírovat (maximálně 1 minutu ve vařící vodě) a poté ho ihned použít. Detaily o loupání chřestu a jeho blanšírování jsou skvěle popsány právě Kuchařkou pro dceru.

A závěrem ještě jeden tip na stránky s chřestovými recepty a ten naleznete zde.

Takže dobrou chuť a pokud jste nikdy chřest neochutnali, nebojte se ho vyzkoušet. A když si ho netroufnete zpracovat sami, tak doporučuji si zajet příštít rok do Ivančic a ochutnat tam různé chřestové jídla i speciality.

Verča

 

Zpět