Banány v naší stravě

01.12.2014 20:11

Banány jsou u nás velmi oblíbeným ovocem. Pravděpodobně neexistuje v Česku žádná domácnost, která by banány alespoň občas nekupovala. Ovšem, víme také, jak banány na naše tělo působí?

Z hlediska energetického působení na naše tělo nás banán osvěžuje. Při nadměrné konzumaci však banán v syrovém stavu oslabuje naši slezinu a trávení a může tak dojít k zahlenění díky chladu v trávení. Proto pokud chceme mít zažívání a imunitu (ochrannou energii) v pořádku, je třeba se nad účinky nejen banánů, ale i tropického ovoce jako takového, zapřemýšlet. Díky konzumaci vhodně upraveného ovoce pak můžeme naopak své trávení posilovat a harmonizovat.

Pokud si vezmeme na pomoc selský rozum, jak se u nás říká, tak nám dojde, že banány rostou v tropech. A zde dozrávají během teplé části roku a obyvatele tropů osvěžují a ochlazují. Proto je třeba k tomuto ovoci také tak přistupovat. Rozumná konzumace v teplém období není na škodu. V chladnějších měsících by se ale měla konzumace banánů snížit anebo bychom
banány měli tepelně opracovat. Dobrým způsobem je například rozmačkání banánu a rychlé "povaření" s trochou vody s menším kastrůlku. Vhodné je pak banán posypat skořicí a tím mu přidat ještě více tepla. K takto pravenému banánu můžete navíc případně zamíchat ještě i jiné ovoce (například nakrájené sušené ovoce) nebo oříšky a získáte tak lahodný pokrm, ve kterém se sladkost banánu ještě více zvýrazní.

Na tropické ovoce by si celkově měli dávat pozor hlavně ti, kteří jsou náchylní na nachlazení a mají potíže s imunitou. Navíc bychom se všichni měli zamyslet nad tím, co jíme. Díky tomu, že máme denně na našem trhu k dispozici potraviny z celého světa, tak nepřemýšlíme o jejich možném rozdílném působení v parném létě nebo v mrazivé zimě. Proto každé takové rozumné zvážení toho, co jíme, vede krůček po krůčku k lepšímu trávení. A když nám to lépe tráví, tak se nám i naší imunitě lépe daří :-)

Při rozumné konzumaci a vhodné úpravě během roku se banány používají v tradiční čínské medicíně (TČM) na artritidu, revmatismu a dnu díky svým zásadotvorným účinkům. Také se doporučují tepelně opracované při pocitu chladu, protože navyšují energii čchi. Banány jsou bohaté na železo a proto se doporučují při onemocnění krve a při chudokrevnosti.

A jak se k nám vlastně banány dostanou z plantáže se můžete podívat zde (v angličtině): https://www.youtube.com/embed/_l7sak6Vlq8?rel=0

Míša K.

Zpět