Archiv článků

Kukuřicová polévka

29.04.2015 21:25
Tento recept bychom mohli řadit spíše mezi letní, ale protože léto už se přibližuje mílovými kroky, tak ji můžete vyzkoušet již dnes. A proč je lepší jíst kukuřičnou polévku v létě? Kukuřice totiž ochlazuje, obzvlášť pokud zpracováváme zamraženou kukuřici. Nicméně, pro milovníky kukuřice je to...

Aktuálně jsme v období DOJO

26.04.2015 21:43
Protože se aktuálně nacházíme v období DOJO (až do 16.5.), tak doporučujeme článek Míši K. o tomto období: DOJO efekt není JOJO efekt aneb období DOJO

DOJO efekt není JOJO efekt aneb období DOJO

26.04.2015 21:33
Východní filozofie a tradiční čínská medicína vychází z toho, že mezi ročními obdobími je mezidobí nazvané DOJO. Tyto mezidobí jsou čtyři a to v těchto termínech:  27.1.-13.2., 25.4.-16.5., 27.7.-17.8. a 28.10.-15.11. V této době je náš organismus a hlavně naše slezina nejcitlivější na...

Tipy a zajímavosti z Festival Evolution 2015

18.04.2015 22:39
Tento rok festival Evolution přinesl velkou řadu novinek a bylo co ochutnat, co objevit nového a nad čím se pozastavit. Přinesla jsem si domů spoustu zajímavých informací, kontaktů a typů. Proto bych se ráda, o některé podělila i s Vámi. Takže jdeme na to ;-) www.biozelenina.cz Extra panenské...

Sto a jedno tajemství o hubnutí bez počítání kalorií

01.04.2015 22:21
Ano, já vím, že v jednom článku nelze shrnout sto a jedno tajemství o hubnutí, ale přesto se s Vámi chci podělit o svých pár rad a přislíbit, že máme překvapení, které nás k těm 101 tajemstvím alespoň přiblíží. Více o tom ale najdete v závěru. Takže... předpokládám, že většina mých rad nebude...

Krátce o pepři

31.03.2015 22:56
Nedávno mě kamarád požádal o nějaké informace o pepři. Uvědomil si, že nadměrně pepří všechna jídla, do kterých jde pepř dát. Proto chtěl vědět důvod, proč má tak rád pepř a co to pro něj může znamenat při dlouhodobém užívání z pohledu tradiční čínské medicíny. Takže sdílím tyto informace i...

Jarní tip

22.03.2015 21:11
Venku už začíná nesměle vykukovat jaro. Konečně začínají kvést jarní květiny, mezi nimi nejen krokusy, ale i fialky a sedmikrásky. Pokud objevíte sedmikrásky v čistém prostředí nebo na své chemicky neošetřované zahrádce/zahradě, tak neváhejte a ochutnejte :-) Nicméně zeleného „listí“ (k jídlu) toho...

QUINOA alias merlík chilský

15.02.2015 10:54
Quinoa je nám málo známá psedoobilovina a přitom je chutná, výživná a může být velmi zajímavým zpestřením našeho jídelníčku. Příběh o tom, jak jsem našla cestu k tomuto vegetariánskému kaviáru naleznete zde a informace o použití a základní úpravě, včetně receptu, zde. Verča

Příběh o mé cestě k obilovině s ocásky

14.02.2015 23:31
Vegetariánský kaviár Potravinou, které se dle Bioabecedáře Hanky Zemanové, může přezdívat vegetariánský kaviár, je nám nepříliš známá pseudoobilovina quinoa nebo-li merlík chilský. A může se jí říkat tak proto, že má lehce křupavou konzistenci podobně jako kaviár. A já mám prostě kaviár ráda a to i...

QUINOA (základní uprava, použití a recept se zeleninou)

14.02.2015 21:50
Quinoa je velmi snadno a rychle uvařená. Má podobné použití jako například rýže, kuskus nebo bulgur. Je možné si z ní připravit třeba i sladkou snídani nebo svačinu, kdy do uvařené quinoy zamícháte své oblíbené oříšky, javorový sirup a třeba i citronovou šťávu a hrozinky. Prostě co dům dá a...